Студентите од насоките Рударство и Геологија на Факултетот за природни и технички науки, предводени од своите професори, го посетија Рудникот „Саса“ во Македонска Каменица.

Целта на посетата е студентите да се запознаат со технолошкиот процес на експлоатација и подготовка на минералната суровина. Студентите влегоа во рударските јами, го видоа процесот на експлоатација, начинот на подградување и рударската механизација, потоа отидоа во погонот за флотација, каде што ги  разгледаа внатрешниот транспорт, дробилките, млиновите, како и машините за флотација, сѐ до добивање на финален производ, оловен и цинков концентрат.

Оваа посета е резултат на успешната и долгогодишна соработка помеѓу Факултетот за природни и технички науки и Рудникот „Саса“. Од минатата година Рудникот „Саса“ доделува по десет стипендии за студентите на насоките Рударство и Геологија и пет за студентите на насоката Инженерство за заштита на животната средина.

Технички секретар

Ана Петровска
Тел: +389 32 550 050
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „Гоце Делчев“ бр.89
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Нада Донева
Тел: +389 32 550 593
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип
Сања Ристова
Тел: +389 32 550 083
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Скопје
Цветанка Матракоска
Тел: +389 32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Кавадарци
Зорица Ѓорѓиева
Телефон: +389 32 550 074
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 
Пробиштип
Елвира Павлова
Телефон: +389 32 550 900
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Прилеп
Наташа Маџоска
Телефон: +389 32 550 774
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.