Во рамките на заедничкиот проект и иницијатива DIM-ESEE 2, Факултетот за рударство, геологија и нафтено инженерство при Универзитетот во Загреб, Хрватска, заедно со своите партнери организира иновативна работилница за најновите иновации и напредок во истражувањата на минералните суровини, а во рамките на Дубровничката интернационална школа (DIM-ESEE 2).

Целта е да се подобрат претприемачките и иновативните капацитети на дипломирани студенти и алумни на високообразовни институции во регионот од организирање на следниве теми:

 • Иновации во истражувањето (20 - 22 октомври 2021 година),
 • Иновации во процесите на карактеризација на рудни тела (19 - 21 октомври 2022 година),
 • Иновации во екстракција (18 - 20 октомври 2023 година) и
 • Иновации во обработка на руда (16 - 18 октомври 2024 година).

Иновативната работилница „Иновациите во истражувањето“ се фокусира на иновативни решенија за иновација и истражување на минерали преку поделен модул во три дена:

 1. Главни предизвици и потреби при иновативно истражување на минерали и Роботизација;
 2. Техники засновани на далечинско и сензори и нивни примена во конструкцијата на 3Д модели;
 3. Напредни геофизичка обработка на податоци и геостатистички методи и нивните иновативни апликации за истражување на минерали.

   Проектот е во организација на овие институции:

 • Универзитет „Гоце Делчев” - Штип, Факултет за природни и технички науки;
 • Универзитет во Тузла, Босна и Херцеговина;
 • Геолошки завод на Црна Гора, Црна Гора;
 • Државниот технички универзитет во Атина, Грција;
 • Универзитет за рударство и геологија „Св. Иван Рилски”, Бугарија;
 • Универзитет во Белград, Рударско-геолошки факултет во Белград, Србија;
 • Универзитетот во Мишколц, Унгарија;
 • Монтан универзитет во Леобен, Австрија;
 • Државен технички универзитет, Днепарска политехника, Украина;
 • Tехничкиот универзитет во Кошице, Словачка;
 • Геоекономикс, Бризбејн, Австралија;
 • Универзитет за политехника, Тирана, Албанија;
 • Универзитет во Лиеж, Белгија, и
 • Заводот за градежништво, Словенија.

На работилницата имаат можност да аплицираат професионалци и останати заинтересирани и од Северна Македонија. Повеќе информации и регистрација на следниот линк: REGISTRATION AND FEES | DIM ESEE SCHOOL | IUC DUBROVNIK (dim-esee.eu).

Технички секретар

Ана Петровска
Тел: +389 32 550 050
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „Гоце Делчев“ бр.89
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Нада Донева
Тел: +389 32 550 593
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип
Сања Ристова
Тел: +389 32 550 083
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Кавадарци
Зорица Ѓорѓиева
Телефон: +389 32 550 253
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.