Во рамките на научноистражувачкиот проект „Продукти на распад на цврст руднички отпад од Sb-As-(-Cr) наоѓалиштето Лојане (Република Македонија)” помеѓу Република Македонија (Факултет за природни и технички науки) и Австрија (Оддел за минералогија и кристалографија, Универзитет во Виена), проф. д-р Горан Тасев  од ФПТН реализираше научен престој во Виена.

Носител на овој проект од Македонија е проф. д-р Тодор Серафимовски, а од Австрија е доц. д-р Тамара Ѓорѓевиќ.

Во рамките на научниот престој, проф. Тасев и колегите доц. д-р Тамара Ѓорѓевиќ, д-р Уве Колитч и д-р Дан Топа (Природно-научен музеј во Виена - втората институција партнер во проектот од австриска страна) работеа на одредба на фазите на распад на примероци од наоѓалиштето Лојане, земени при теренската посета на локалитетот во декември 2016 година. На скенинг електронскиот микроскоп и електронската микропроба за првпат на овој локалитет беа одредени нови преодни минерални фази, чии дополнителни испитувања ќе се направат во периодот што следува, но и на нови примероци кои би требало да бидат земени во мај 2017 година, за кога е планирана теренска посета на австриската група во Република Македонија.

Технички секретар

Ана Петровска
Тел: +389 32 550 050
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „Гоце Делчев“ бр.89
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Нада Донева
Тел: +389 32 550 593
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип
Сања Ристова
Тел: +389 32 550 083
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Кавадарци
Зорица Ѓорѓиева
Телефон: +389 32 550 253
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.